مایکل کارپنتر، نماینده آمریکا در سازمان امنیت و همکاری اروپا، با اشاره به اینکه تعداد نیروهای روسیه در نزدیکی مرزهای اوکراین احتمالا تا ۱۹۰ هزار نفر رسیده است، گفت: «این بزرگترین تجمع نیرو در اروپا پس از پایان جنگ جهانی دوم است».
او که روز جمعه ۲۹ بهمن در نشست ویژه این سازمان در مورد بحران اوکراین سخن میگفت، تصریح کرد که تعداد نیروی روسیه در مرکز اوکراین «در پایان ژانویه حدود ۱۰۰ هزار نفر بود» ولی اکنون به ۱۶۹ تا ۱۹۰ هزار نفر رسیده است.
در همین با افزایش درگیریهای در شرق اوکراین، شورشیان مورد حمایت روسیه اعلام کردند ساکنان مناطق تحت کنترل خود را تخلیه خواهند کرد. مناطق تحت کنترل شورشیان در شرق اوکراین میلیونها نفر جمعیت دارد. اکثر آنها روس تبار هستند و طی سالهای اخیر تابعیت روسیه به آنها اعطا شده است.
دنیس پوشیلین، رهبر محلی شورشیان در شهر دونتسک گفت روسیه قبول کرده است که به افرادی که از منطقه تخلیه میشوند، پناه دهد و در گام اول افراد سالخورده، کودکان و زنان تخلیه خواهند شد. رهبران شورشیان در لوهانسک نیز بیانیه مشابهای منتشر کردند.
از قرار معلوم تخلیه غیرنظامیان از این مناطق قرار است با سرعت انجام شود. خبرگزاری روسی اینترفکس گزارش داده است که اولین اتوبوس های حامل این افراد حوالی ساعت هشت شب به وقت محلی به سوی روسیه حرکت می کنند.
خبرگزاری روسی اسپوتنیک نیز به نقل از کاخ کرملین گزارش داد که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، دستور داده است که به پناهجویان ۱۰ هزار روبل پرداخت شود و شرایط برای اسکان، غذا و مراقبتهای پزشکی آنها فراهم شود.
طی دو روز اخیر درگیری شدیدی بین شورشیان و نیروهای دولتی اوکراین روی داده است که در سالهای اخیر بی سابقه است.
دولتهای غربی میگویند تبادل آتش توپخانه بین دو طرف که از روز پنجشنبه شروع و روز جمعه تشدید شد، بخشی از طرحهای مسکو با هدف صحنهسازی و یافتن بهانه برای حمله به خاک اوکراین است.
دولت اوکراین میگوید روسیه با صحنهسازی و انتشار اخبار جعلی از جمله منتشرکردن ویدئوی ساختگی در مورد حمله به یک کارخانه شیمیایی و متهم کردن نیروهای دولتی به حمله به مناطق تحت کنترل شورشیان، قصد دارد زمینه را برای حمله به خاک اوکراین فراهم کند.
ارتش اوکراین روز جمعه اعلام کرد که هیچ برنامهای برای عملیات تهاجمی ندارد و در نقاطی که امنیت و جان غیرنظامیان ممکن است به خطر بیافتد، از اسلحه استفاده نخواهد کرد.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در حاشیه جلسات کنفرانس امنیتی مونیخ در یک نشست خبری مشترک با وزیر خارجه آلمان گفت:«حوادثی که طی ۲۴ تا ۴۸ ساعت گذشته در نواحی مرزی شرق اوکراین روی داده، بخشی از صحنهسازی مسکو است».
او گفت: «روسیه تلاش می کند این طور وانمود کند که نیروهای اوکراین به مناطق تحت کنترل شورشیان حمله کردهاند و قصد دارد از این صحنهسازی برای حمله به اوکراین استفاده کند».
در همین حال، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، با متهم کردن دولتهای غربی به پنهانکاری درباره نقض آتشبس توسط نیروهای دولتی اوکراین، گفت این نیروها «سلاحهای ممنوعه» به کار بردهاند و بحران را تشدید کردهاند.
روسیه روز سهشنبه اعلام کرد که تعدادی از نیروهای این کشور از مرز با اوکراین در حال عقبنشینی هستند. اما کشورهای غربی میگویند که هیچ نشانهای دال بر این خداد دیده نشده است.
روابط روسیه و اوکراین، و نیز روسیه و غرب، در پی اعتراضاتی که در سال ۲۰۱۴ به سقوط ویکتور یانوکوویچ، رئیسجمهوری هوادار مسکو، انجامید، با الحاق شبهجزیره کریمه اوکراین توسط روسیه و درگیریها در شرق اوکراین اوج گرفت و از آن زمان وارد دورهای از تنش و بحران شده است.
این تنش در ماههای اخیر با اعزام دهها هزار نیروی نظامی روسیه به مرز اوکراین، مانورهای نظامی گسترده و درگیریهای مرزی به نقطه اوج رسیده است.