به گزارش پایگاه خبری مبین۲۴،ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران روز چهارشنبه ۱۹ ژانویه (۲۹ دی) وارد مسکو شد و با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه دیدار و گفتگو کرد.
بر اساس برنامه تنظیم شده، آقای رئیسی در دومین روز سفر خود به مسکو در پارلمان روسیه سخنرانی خواهد کرد.
آقای پوتین در دیدار با آقای رئیسی، همتای ایرانی خود گفت که تلاشهای مشترک مسکو و تهران نقش کلیدی در کمک به دولت سوریه برای غلبه بر تهدیدهای ناشی از تروریسم بینالمللی داشته است.
روسیه و ایران در جنگ داخلی روسیه از بشار اسد، رئیس جمهور این کشور حمایت کردهاند.
رئیس جمهور روسیه همچنین در این دیدار ابراز تمایل کرد که درباره نگرانیهای مشترکشان از وضعیت افغانستان گفتگو کنند.
آقای رئیسی هم در دیدار با آقای پوتین از تمایل ایران برای گسترش همکاریهای دوجانبه در زمینههای سیاسی، اقتصادی و دفاعی سخن گفت.
آقای رئیسی در این دیدار گفته است که دولتش هیچ محدودیتی برای گسترش و توسعه روابط با روسیه ندارد.
👆🏻نماز خواندن ابراهیم رئیسی در کاخ کرملین
سفر دو روزه رئیس جمهور ایران به مسکو به دعوت ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و در میان مذاکرات احیای برجام انجام میشود. البته تهران و مسکو اعلام کردهاند که اولویتهای اصلی سفر آقای رئیسی به روسیه بر اقتصاد و تجارت متمرکز خواهد بود.
با وجود این همانطور که کاخ کرملین اعلام کرده است، روسای جمهور دو کشور در خصوص کلیه موضوعات مرتبط با همکاریهای دوجانبه مانند توافقنامه هستهای ایران گفتگو خواهند کرد. روسیه در مذاکرات احیای برجام در وین نقش پررنگتری نسبت به گذشته برعهده گرفته است.
سفر آقای رئیسی به مسکو نخستین سفر دوجانبه و سومین سفر خارجی او از زمان آغاز به کار به عنوان رئیس جمهوری است.
آقای رئیسی به هنگام عزیمت به مسکو با تأکید بر وجود منافع مشترک ایران و روسیه، گفت: «وجود منافع مشترک و تعاملی بین تهران و مسکو در منطقه امنیتساز است و جلوی یکجانبهگرایی در دنیا را خواهد گرفت.»
از همین رو پیشبینی میشود که پروندههای سیاسی و امنیتی مانند سوریه، افغانستان، بحران قرهباغ و برقراری ثبات در خلیج فارس در گفتگوهای دوجانبه ایران و روسیه مطرح شوند.
همچنین از آنجا که ایران و روسیه در سالهای گذشته برای رهایی از تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه دو کشور به سمت تبیین کانالهای نقل و انتقال مالی مستقل از دلار حرکت کردهاند، سفر آقای رئیسی به مسکو میتواند این موضوع را سرعت بخشد.
از زمان برگزاری نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه، دو سال و نیم میگذرد. بنابراین این سفر شاید بتواند تاریخ نشست بعدی این کمیسیون را مشخص کند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، وزرای خارجه، نفت و امور اقتصاد و دارایی ایران، آقای رئیسی را در سفر به مسکو همراهی میکنند.
برخی از تحلیلگران اقتصادی بر این نظرند که حجم روابط اقتصادی ایران و روسیه با ظرفیتهای موجود میان دو کشور همخوان نیست. البته برخی از کارشناسان منطقهای میگویند که ظرفیت روسها برای همکاری با ایران بیشتر سیاسی است تا اقتصادی.
اگرچه رابطه ایران و روسیه در سالهای گذشته سیر صعودی داشته است اما دو کشور تاکنون نتوانستهاند به یک توافق بلند مدت دست یابند.
بعد از توافق ۲۵ ساله ایران با چین در فرورینماه امسال، کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه، از بازبینی توافقنامه قرارداد ۲۰۰۱ با روسیه خبر داده و میگوید ۲۰ سال از موافقت نامه قبلی میگذرد و “با توجه به شرایط جدید منطقهای و بینالمللی”پیشنویش توافق نامه جدیدی تهیه و به روسها ارایه شده است.
آقای جلالی در برنامه “گفتوگوی ویژه خبری” شبکه دوم با اشاره به توسعه روابط تهران با “روسیه نوین”، گفته: “خیلیها تصوراتشان از روسیه، عصر کمونیستی و تزاری است در حالی که روسیه در ۲۰ سال گذشته پیشرفتهای بسیار زیادی را انجام داده و یک روسیه جدید است”.
اشاره آقای جلالی به معاهدهای است که در تاریخ بیست و دوم اسفند ماه سال ۱۳۷۹ (دوازدهم مارس ۲۰۰۱ میلادی) بین محمد خاتمی رئیس جمهور وقت ایران و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در مسکو به امضا رسید.
این معاهدهنامه در دیماه ۱۳۸۰ به تائید نمایندگان مجلس ششم تبدیل رسید و شامل یک مقدمه و ۲۱ ماده واحده است و در آن نوشتهشده “این معاهده برای مدت ده سال منعقد میگردد و در صورتی که هیچ یک از طرفین حداقل یک سال قبل از پایان اعتبار آن به صورت کتبی، طرف دیگر را از قصد خود پیرامون قطع اعتبار معاهده مطلع نسازد، خود به خود برای دورههای پنج ساله بعدی تمدید میشود”.
کاظم جلالی در این گفتگو از آماده شدن متن قراردادی برای تبدیل «معاهده روابط متقابل و اصول همکاری بین جمهوری اسلامی و روسیه» به توافقنامه ۲۰ ساله سیاسی، امنیتی، نظامی، دفاعی و اقتصادی خبر داد.
در هر حال آقای رئیسی پس از ۵ سال از آخرین سفر رئیس جمهوری ایران به روسیه، وارد مسکو شده است تا با مقامهای ارشد این کشور در خصوص همکاریهای دوجانبه گفتگو کند، گفتگوهایی که با مجموعهای از تحولات جهانی و منطقهای همراه شده است.
اینک باید منتظر ماند و دید که رئیس جمهوری ایران چگونه و تا چه حد از تحولاتی که زمینه همکاریهای بیشتر تهران و مسکو را فراهم کرده است، استفاده میکند.