حجت الاسلام سیداحمد خاتمی، در خطبه اول نمازجمعه خود با اشاره به سبک زندگی قرآنی گفت عمل انسان در دنیا است که بهشت و جهنم او را می سازد ولی انسان در اینجا ظاهر عمل را می بیند ولی باطن آن را نمی بیند. ظاهر این گناهان همان مار و عقرب جهنم است.
وی با اشاره به خطبه های قبلی خود درباره سبک زندگی قرآنی تصریح کرد: قرآن در آیه ۱۸ سوره حشر می گوید یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍ ۖ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ خَبِیرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ؛ مومنان برای خدا حریم نگهدارید؛ ببنید برای فردایتان چه چیزی را از پیش فرستادهاید؛ برای خدا حریم نگه دارید، خدا به آنچه که انجام میدهید کاملا آگاه است. در این آیه دوبار دعوت به تقوا شده است. هیچ اشکالی ندارد که بگوییم این تکرار به جهت تاکید بر تقوا است.
خاتمی گفت: در بین مفاهیم اخلاقی هیچ مفهمومی جامع تر از تقوا نیست. تقوا یعنی حریم نگه داشتن برای خدا در همه عرصه ها؛ در عرصه های سیاسی و اجتماعی و فرهنگی تقوا و بی تقوایی هست. آنکه برای خدا حریم نگه می دارد یک جور عمل می کند و کسی که حریم نگه نمی دارد یک جور دیگر رفتار می کند.
امام جمعه تهران ادامه داد: تفاسیر دیگر گفته اند که تقوای اول به معنای اصل عمل و تقوای دیگر به معنای اخلاص عمل است. اما همان مفهوم عام آن نیز مساله بسیار مهمی است. اما نکته دوم این آیه این است که قیامت دور نیست. به ما قول ندادهاند که دائم در دنیا باشیم.
وی افزود: نکته دیگر این آیه این است که نمی شود این سفر طولانی را بدون توشه رفت. برای سفر یک ماه مکه خود را از مدتها پیش آماده می کنند. جالب این است که می گوید ابدیت شما زندگی است و با مرگ از بین نمی روید بلکه حیات مجدد را شروع می کند. یا لیتنی قدمت لحیاتی، این ادبیات قرآن است. قرآن بهشتی بودن و جهنمی بودن را خود انسان مهندسی می کند. لحظه به لحظه یا تولید بهشت می کنیم یا تولید جهنم؛ قدمت ایدکم و ما قدمت یداه در قرآن به همین موضوع اشاره دارد. همینجا با زندگی و با رفتارتان یا بهشت و یا جهنم را تولید کرده اید.
خاتمی تصریح کرد: این نماز جمعه بهشت را تولید می کند. این تجسم عمل است. گناه جهنم را تولید می کند. عمل ما یک ظاهری دارد که آن را می بینیم. یک باطنی دارد که نمی بینیم و قیامت به ما نشان می دهند؛ و من یعمل مثقال ذره خیرا یره؛ یعنی عمل را می بینند. انما تجزون ما کنتم تعملون؛ آنچه را که می بینید درو کرده کارهای خودتان است.
وی ادامه داد: در روایت است که وقتی میت را در قبر می گذارند شخصی جلو او ظاهر می شود و می گوید ما سه کس بودیم. یکی رزقت بود که تا مردی تمام شد. دوم خانواده ات، همانهایی که تا پای قبر گریه کنان آمدند و رفتند؛ من عملت هستم؛ «کنْتُ عَمَلَک فَبَقِیتُ مَعَک» و با تو هستم و تو به کمترین کسی که بها نمی دادی من بودم. لذا عمل باطن دارد و باید مراقب آن باشیم. سوره ق می گوید شما اینها را نمی دیدید و الان پرده ها را کنار زدیم و می بینید. ظاهر آن فحش و بدزبانی است؛ چه با گفتار و چه با رفتار و چه با قلم و چه در فضای مجازی تا توانست فحش داد و گفت دلم خنک شد اما این همان مار و عقرب قیامت بود که نمی دیدیم.
فردا قطعی است و باید برای فردای قطعی توشه فراهم کنیم که قرآن فرمود : یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍ ۖ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ خَبِیرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ
خاتمی گفت: خطیب باید دلها را متوجه خدا کند. خطبه خواندن دلبخواهی نیست. به ما خط داده اند که در هر دو خطبه دعوت به خدا داشته باشیم.
آیت الله سیداحمد خاتمی، در خطبه دوم نمازجمعه خود گفت احساس می کنم که روزهای پایانی ویروس منحوس کرونا است. او با تشکر از دولت رئیسی خواست واکسیناسیون را جدی بیگیرند.
وی افزود: امام علی می فرمایند: «تقوا محدود به اعمال فردی نیست و باید برای خدا حتی در فضای شهر حریم نگه داشت. آلوده شدن فضا مایه مصیبت و اندوه خواهد شد. حتی نسبت به حیوانات هم مسئولیت دارید.» بر اساس این بیان باید دید در همه عرصه ها تکلیف ما چیست.
کسی که از قانون عبور کند خود محور است
وی ادامه داد: امروز روز تصویب قانون اساسی است. قانون اساسی قاعده مستحکم نظام اسلامی است که تمدن عظیم اسلامی را می شود بر آن نهاد. عمل به قانون اساسی علاج دردهای اساسی کشور است و تخلف از قانون تخلف از اصل حرکت انقلابی مردم است. تخلف از قانون اساسی با انقلابی گری سازگار نیست.
خاتمی گفت: این قانون اساسی مترقی ترین قانون اساسی در دنیا است و یک قانون معمولی نیست. هیچ قانون اساسی پیدا نمی کنید که پنجاه فقیه نود روز بنشینند و روی آن این مدت بحث کنند. این قانون آیین نامه مردم سالاری دینی است. هم حاکمیت اسلامی و هم ولایت فقیه وهم جمهوریت را دارد.
وی افزود: قانون مداری یک تلکلیف و وظیفه است. کسی که از قانون عبور کند خود محور است و جایی برای خودمحوران در قانون اساسی نیست. میثاق بین مردم و حاکمیت این قانون اساسی است و با پاسداشت عملی این قانون، می توان این قانون را حفظ کرد.
خاتمی گفت: روز دانشجو در پیش است. درباره دانشجویان مطالب زیادی است اما روی یک نکته تاکید می کنم. شانزده آذر را فریاد ضد آمریکایی دانشجویان در سال ۱۳۳۲ تولید کرد. به مناسبت پاسداشت آن حرکت ضد آمریکایی بود. در پرنده جنبش دانشجویی مبارزه با آمریکا جلوه دارد و درخشنده است. شانزده آذر ۳۲ اعتراض به سفر یک مقام آمریکایی به ایران است.
امام جمعه تهران ادامه داد: این جنبش زنده و با نشاط است و با نشاط به راه خود ادامه خواهد داد. در آن زمانی که فریاد گلوله داشت این جریان شجاعانه وارد میدان شد، اینک که فضای سراسر کشور، فضای «مرگ بر آمریکا» هست، می طلبد این فریاد پرخروشتر از سال ۳۲ باشد. از سال ۳۲ تا امروز شرارت آمریکا دهها برابر و از نفوذ آن البته کاسته شده است. در هرجای دنیا و در هر جنایتی پای آمریکا دیده می شود. این قلدور خودش را کدخدای عالم می داند و امروز باید فریاد ملت پرخورش تر باشد.
وی افزود: این انتظار از جنبش دانشجویی هست که این مایه افتخار را پرشکوه نگه دارند.
هیئت مذاکره کننده پاره تن ملت است
خاتمی گفت: هیئتی باتجربه برای مذاکره رفته اند. مواضع این هیئت مشخص است و مواضع ضدآمریکایی خود را در قول و عمل نشان داده اند. یک کلمه به این مذاکره کنندگان که پاره تن ملت هستند می گویم، این همان حرف خود آنها است.
وی افزود: شما نماینده یک ملت شجاع هستید که پای آرمانهای خود تا آخرین قطره خون ایستاده اند. این ملت به چیزی به غیر از لغو همه تحریمها تن نخواهد داد.
امام جمعه تهران ادامه داد: نمی توان زبان تقدیر از خدمات دولت سیزدهم درباره واکسن نداشت. این دولت خدمات بزرگی صورت داد. مردم هم استقبال کردند. از این خدمت ستودنی تشکر می کنم. از صمیم جان دعا می کنم که خدا به این سید مخلص و فداکار را که عمرش را در خدمت مردم می گذارد نشاط بیشتر عنایت کند.
وی افزود: احساسم این است که ان شاء الله لحظات پایانی این ویروس منحوس است. دستورالعملهای بهداشتی را رعایت کنید. زدن ماسک و فاصله گذاری را جدی بگیرید. آرزوی روزی را داریم که جامعه ما عاری از ویروس لعنتی کرونا باشد. این ان شاء الله به تدریج عملی خواهد شد.