پنجروز پس از کودتای نظامی در سودان و در میان تدابیر امنیتی شدید، معترضان به کودتا به خیابانهای خارطوم و چند شهر دیگر سودان از جمله “ام درمان” آمدند.
از شهر ام درمان پر جمعیتترین شهر سودان گزارش شده که تظاهرات در آنجا هم شروع شده و در اثر برخورد میان ماموران امنیتی و تظاهرکنندگان “دو نفر کشته شده اند.”
گروههای طرفدار دموکراسی در سودان دعوت به تظاهرات میلیونی کردند. صدها نفر در شهر خارطوم در حالی که پرچم های سودان را در دست دارند، شعار میدهند که “نه نه به حکومت نظامی”.
روز شنبه ۳۰ اکتبر، خبرگزاری رویترز گزارش داد که صدها هزار تظاهرکننده به خیابان آمدند. پیش از آن خبرگزاری فرانسه گفته بود که معترضان در خیابانهای شرق خارطوم لاستیک های خودرو را آتش زدند.
همچنین گزارش شده که ماموران امنیتی پلی را که شهر ام درمان را به خارطوم متصل میکند، مسدود کردند.
سازماندهندگان راهپیمایی امروز، امیدوار بودند که حدود یک میلیون نفر را با درخواست بازگرداندن عبدالله حمدوک، نخستوزیر برکنار شده به قدرت به خیابانها بکشانند.
گزارشگر بیبیسی در شهر خارطوم میگوید که نیروهای امنیتی به طور گسترده در خیابانهای اصلی شهر از جمله مسیرهای منتهی به کاخ ریاست جمهوری سودان و مرکز فرماندهی ارتش در مرکز خارطوم مستقر شدند.
به گزارش خبرنگار بیبیسی مقامات اینترنت و سایر راههای ارتباط جمعی را قطع کردند و همچنین محدودیتهای تردد به اجرا گذاشتند.
ناآرامیها در سودان که از روز دوشنبه، ۲۵ اکتبر، و همزمان با آغاز کودتا از سوی گروهی از نظامیان ارتش آغاز شد منجر به اعلام وضعیت فوقالعاده در این کشور شده است.
یک روز پس از کودتا، نیروهای نظامی هوادار کودتا به سمت معترضان به کودتا آتش گشودند. گزارش شده در این تیراندازیها دستکم ۱۰ نفر کشته و دهها نفر زخمی شدند.
شمار کشته شدگان و مجروحان ”مشخص نیست ”
یک سازمان مستقل پزشکان در سودان میگوید که نمیتوان رقم دقیق افرادی را که در تظاهرات مخالفت با کودتای دوشنبه گذشته کشته یا زخمی شدند دریافت.
کمیته مرکزی پزشکان در سودان میگوید که دستکم کشته شدن ۸ نفر را میتواند تایید کند اما این سازمان نیروهای نظامی را به استفاده از گلوله های جنگی علیه تظاهرکنندگان غیرمسلح متهم کرده و میگوید که نیروهای امنیتی در تظاهرات کودکان و افراد سالمند را هدف قرار دادند.
گزارشهای تایید نشده حاکی از بازداشتهای گسترده است.
کودتا در سودان با انتقاد جهانی روبرو شده است. آمریکا، بریتانیا، اتحادیه اروپا، سازمان ملل متحد و اتحادیه آفریقا که سودان نیز عضو آن است، متفقا خواستار آزادی فوری تمام رهبران سیاسی از جمله اعضای کابینه آقای حمدوک شدهاند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، گفته است سودان به “همهگیری کودتایی”مبتلا شده که در آسیا و آفریقا جریان دارد و از قدرتهای بزرگ جهان خواست با هم متحد شوند و از طریق شورای امنیت به یک “بازدارنده موثر” برسند.
اما ژنرال عبدالفتاح برهان، رهبر کودتای سودان گفته ارتش قدرت را در این کشور به دست گرفته تا از “جنگ داخلی” جلوگیری کند و افزود که عبدالله حمدوک، نخست وزیر پیشین سودان که در جریان کودتا دولتش از قدرت ساقط شد، “برای تامین امنیتش” در خانه ژنرال برهان بوده و به خانه خود باز خواهد گشت.
منبع : بیبیسی